Dia Mundial de les Malalties Minoritàries 2021                 


LES MALALTIES MINORITÀRIES ENS TOQUEN A TOTS

El vídeo Les Malalties Minoritàries ens toquen a tots #JuntsFemPinya, neix d’una necessitat de comunicar el que significa la incertesa que es viu per a molts afectats i afectades i per al seu entorn no saber que està passant fins el diagnòstic. L’angoixa al saber que és una de les més de 7000 malalties minoritàries, cròniques i debilitants, moltes d’elles sense tractament i sovint l’esgotadora carrera contrarellotge per intentar impulsar la recerca.

Les malalties minoritàries ens toquen a tots, per això, Juan Carlos Unzué, Santi Millan, Laia Sanz, Miki Nuñez, Jordi Roca i Lorenzo Quinn, uneixen les seves veus en nom dels afectats i afectades, per fer pinya per la qualitat de vida, la investigació, l’acceleració del diagnòstic, i per donar visibilitat a les Malalties minoritàries que l’únic que contagien son les ganes de viure.

De la mà dels testimonis del vídeo, descobrim que se sent durant el procés del diagnòstic, quan et comuniquen que pateixes una malaltia minoritària, durant el seu tractament o la carrera de fons per la recerca. Posa de relleu, que està a la mà de tota la societat el poder contribuir en donar suport en una d’elles, com anima a fer-ho l’actor Santi Millán,  posant d’exemple la seva col·laboració des de fa més de 9 anys amb l’associació ASDENT. Endinsant-nos en els testimoniatges observem com d’important és sentir aquesta mirada empàtica, aquesta mirada que comprèn, que ens acompanya, que ens abraça i aquella mà que t’ajuda, la mà que t’acompanya en el procés, la mà de l’entorn que assoleix el rol de cuidador, la mà que acaricia l’ànima, l’abraçada que ens carrega d’energia i que durant la situació viscuda aquest darrer any amb La COVID-19, tota les persones hem posat en valor.

Aquesta empatia, sensibilitat i acompanyament que cura, l’hem volgut traslladar a través del treball de l’artista escultor Lorenzo Quinn que ens transmet la passió per els valors eterns i les emocions autentiques, per el que es coneix la seva representació de mans humanes. Son aquests valors els que a les persones que viuen afectades per una malaltia minoritària reconforten durant la cerca d’un diagnòstic, un tractament o durant la carrera per trobar una cura. Son les mans de tots els professionals sanitaris i de la societat en general les que poden sostenir una millor qualitat de vida per als afectats i el seu entorn.

Volem dedicar aquest vídeo a totes les persones que viuen afectades per una malaltia minoritària, a les seves famílies i el seu entorn, a la societat que pot ajudar amb aquest canvi cap a una mirada més inclusiva, com ens indica el músic Miki Núñez. Finalment, i amb la duresa de la situació viscuda amb la COVID-19, volem dedicar aquest vídeo a tots els professionals sanitaris que han estat les mans i les mirades empàtiques en els moments més durs per moltes persones ingressades, on la situació dificultava poder estar acompanyats dels seus familiars o amics.

Aquest aïllament viscut durant la pandèmia, és l’aïllament que moltes famílies viuen al trobar-se amb el diagnòstic d’una malaltia minoritària i està a la mà de tothom que no sigui així. #JuntsFemPinya perquè les malalties minoritàries ens toquen a tots.

Amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries, la Comissió gestora del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries a Catalunya organitza la seva 14ª Edició, el divendres 26 de febrer, de 9:30h a 13:30 h, a la Sala Francesc Cambó del Recinte Modernista Sant Pau, C/ Sant Antoni Maria Claret, 167, Barcelona.

El tema escollit des d’Europa per aquesta 14ª edició és "Rare is many. Rare is strong. Rare is proud", on es posa l'accent en la importància de la resiliència i l’esperit de comunitat enfront les malalties minoritàries. A Catalunya, sota el lema “Junts fem pinya” posem en valor la necessitat d’accions formatives i divulgatives per tal d’afavorir una societat més inclusiva i empàtica, i empoderar als afectats i al seu entorn, de cara a estar informats i participar cada cop més en la presa de decisions en matèries d’ètica, recerca i accés als medicaments.

L’objectiu del Dia de les malalties minoritàries durant la propera dècada és augmentar l’equitat per a les persones que viuen una malaltia minoritària i les seves famílies. El Dia Mundial és una oportunitat per conscienciar que les persones que viuen amb una malaltia minoritària arreu del món pateixen una desigualtat d’accés al diagnòstic, tractament, atenció i oportunitats socials” segons recull el Rare Diseases Day.

Junts Fem Pinya

La jornada arrenca amb una taula inaugural, seguida dels testimonis a tres veus, que un any més traslladaran les dificultats i les necessitats del dia a dia de les persones que viuen afectades per aquest conjunt de patologies i les seves famílies.

La primera sessió, està dedicada a designació, recerca i accés, on es revisaran els 20 anys del comitè de medicaments orfes a través de la seva presidenta, la Dra. Violeta Stoyanova-Beninska, i els projectes de recerca del CIBERER de la ma del seu director, el Dr. Pablo Lapunzina.

La segona sessió "Cal posar límits a la genètica? Immersió en els conflictes ètics" convida a reflexionar sobre l’evolució de la genètica en un futur proper amb el Dr. Salvador Macip, i fa una immersió amb la Dra. Maria Berdasco en els factors aliens als gens heretats en malalties minoritàries, l’anomenada epigenètica.  

Finalitzarem la jornada amb la participació de la Dra. Carmen Cabezas, sub-directora general de Promoció de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que exposarà els criteris de priorització i tipus de les vacunes per la COVID-19.

Us agraïm per endavant comptar amb la vostra participació i preguem que feu extensiva aquesta invitació a totes aquelles persones de la vostra institució que considereu que poden estar interessades en assistir-hi.

 

Cartell Dia Mundial 26 de febrer 2021

 DESCARREGA EL PROGRAMA AQUÍCon motivo del Día Mundial de las Enfermedades Minoritàrias, la Comisión gestora del Día Mundial de las Enfermedades Minoritárias en Cataluña organiza su 14ª Edición, el viernes 26 de febrero, de 9: 30h a 13:30 h, en la Sala Francesc Cambó del Recinte Modernista Sant Pau, C/ Sant Antoni Maria Claret, 167, Barcelona.

El tema escogido desde Europa para esta 14ª edición es "Rare is many. Rare is strong. Rare is Proud", con el que se hace hincapié en la importancia de la resiliencia y el espíritu de comunidad frente las enfermedades minoritarias. En Cataluña, bajo el lema "Junts fem pinya" ponemos de relieve la necesidad de acciones formativas y divulgativas para favorecer una sociedad más inclusiva y empática, y empoderar a los afectados y a su entorno de cara a estar informados y participar cada vez más en la toma de decisiones en materias de ética, investigación y acceso a los medicamentos.
"El objetivo del Día de las enfermedades minoritarias durante la próxima década es aumentar la equidad para las personas que viven una enfermedad minoritaria y sus familias. El Día Mundial es una oportunidad para concienciar que las personas que viven con una enfermedad minoritaria en todo el mundo sufren una desigualdad de acceso al diagnóstico, tratamiento, atención y oportunidades sociales "según recoge el Rare Diseases Day.
Junts Fem Pinya
La jornada arranca con una mesa inaugural, seguida de los testimonios a tres voces, que un año más trasladarán las dificultades y las necesidades del día a día de las personas que viven afectadas por este conjunto de patologías y sus familias.
La primera sesión, está dedicada a designación, búsqueda y acceso, donde se revisarán los 20 años del comité de medicamentos huérfanos a través de su presidenta, la Dra. Violeta Stoyanova-Beninska, y los proyectos de investigación del CIBERER de la mano de su director, el Dr. Pablo Lapunzina.
 
La segunda sesión "Hay que poner límites a la genética? Inmersión en los conflictos éticos" invita a reflexionar sobre la evolución de la genética en un futuro próximo con el Dr. Salvador Macip, y hace una inmersión con la Dra. Maria Berdasco en los factores ajenos a los genes heredados en enfermedades minoritarias, la llamada epigenética.
 
Finalizaremos la jornada con la participación de la Dra. Carmen Cabezas, sub-directora general de Promoción de la Salud del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que expondrá los criterios de priorización y tipo de las vacunas para la Covid-19.
Agradecemos de antemano contar con su participación y rogamos que haga extensiva esta invitación a todas aquellas personas de su institución que consideren que pueden estar interesadas en asistir.
 

Cartell Dia Mundial 26 de febrer 2021
DESCARREGA EL PROGRAMA AQUÍ

 

RECEPCIÓ DELS ASSISTENTS I LLIURAMENT DEL MATERIALConductors de la jornada:
Sra. Elisabet Carnicé, comunicadora audiovisual, presentadora de TV i dinamitzadora cultural. 

 BENVIGUDA I PRESENTACIÓ DE LA JORNADA Dra.  Susan  Webb,  presidenta  de  la  Comissió  Assessora  en  Malalties  Minoritàries (CAMM), responsable d’adults d’Endo-ERN.
Sr. Francesc Cayuela, membre del Comitè Organitzador del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries a Catalunya.

         
Sr. Francesc Cayuela   Dra. Susan Webb

 

TESTIMONI A TRES VEUSSra. Montse Muxi, testimoni d’Hiperplàsia Suprarenal Congènita.Sr. Juan Carlos Unzué, testimoni d’ELA.Sr. Jordi Prats, testimoni d’afectats sense diagnòstic. 
           
Sra. Montse Muxi     
Sr. Juan Carlos Unzué       
Sr. Jordi Prats  
Testimoni d’Hiperplàsia Suprarenal Congènita.   Testimoni d’ELA   Testimoni d’afectats Sense Diagnòstic.  

 

PONÈNCIA INAUGURALSr. Yann Le Camm, CEO EURORDIS.

           
Sra. Elisabet Carnicé
  Sr. Yann Le Camm


SESSIÓ I: DESIGNACIÓ, RECERCA I ACCÈSDr. Josep Torrent-Farnell, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, president del Comitè Científic Assessor Extern CIBERER.
Sra. Cristina Montané, membre del Comitè Organitzador del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries a Catalunya, alumne acreditat Summer School Spanish Edition.
Línies de recerca, reptes i resultats.
Dr. Pablo Lapunzina, director científic del CIBERER, coordinador Institut de Genètica Mèdica i Molecular (INGEMM) del idiPaz.
Developing advanced therapies for rare diseases: is this sustainable?
Dra. Violeta Stoyanova-Beninska, presidenta del Comitè de Medicaments Orfes de la EMA. 

      
     
Dr. Josep Torrent-Farnell
Sra. Cristina Montané
    
Dra. Violeta
Stoyanova-Beninska
      
Dr. Pablo LapunzinaSESSIÓ II: CAL POSAR LÍMITS A LA GENÈTICA? IMMERSIÓ EN ELS CONFLICTES ÈTICS.Dr. Jordi Surrallés, director de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Sra. Alba Jardiel, vicepresidenta de l’Associació Petits Superherois, alumna acreditada Summer School Spanish Edition 2020.
Cap a on va la genètica?
Dr. Salvador Macip, professor del Departament de Biologia molecular i cel·lular de la Universitat de Leicester.
Epigenètica en les malalties minoritàries: més enllà dels gens.
Dra. Maria Berdasco, responsable del Grup de recerca en epigenètica de l’Institut d’Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras.
      
     

Dr. Jordi Surrallés
Sra. Alba Jardiel

   

Dr. Salvador Macip

    

Dra. Maria Berdasco


 ACTUALITAT VACUNACIÓ
Desenvolupament  de  la  campanya  de  vacunació  (COVID-19):  priorització  dispensació i tipus de vacunes.
Dra. Carmen Cabezas, sub-directora general de Promoció de la Salut, Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.CLOENDAHble. Sra. Alba Vergés, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya.ACTUACIÓ MUSICAL Halldor Mar, músic islandès, presentador del programa Katalonski de TV3


 

 

Website Security Test