Jornada 21 de setembre del 2022, setmana internacional de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica



La malaltia pulmonar intersticial és un grup de trastorns d’origen divers que tenen en comú el fet que el teixit que envolta els alvèols del pulmó, anomenat interstici, es torna rígid o cicatritzat. A conseqüència d’això, els alvèols no poden realitzar amb normalitat la seva funció d’absorbir l’oxigen. Afecten entre 15 i 110 de cada 100.000 persones, i el trastorn més prevalent i amb més mortalitat és la fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI). 

La FPI no té encara un tractament curatiu i la supervivència al cap de cinc anys del diagnòstic és només d'entre el 20 i el 40%, segons els estudis. Tot i això, l'aparició, des de fa quatre anys, dels dos primers fàrmacs antifibròtics capaços d'endarrerir el deteriorament cicatritzant de l'interstici pulmonar és un dels elements que estan aconseguint allargar aquesta supervivència i millorar la qualitat de vida dels pacients.

La formació per a la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica està adreçada a professionals de la Salut, en especial als professionals dels centres d’atenció primària (CAP) i centres d’urgències d’atenció primària (CUAP). Té per objectiu millorar el coneixement global de les malalties minoritàries intersticials des del punt de vista assistencial, diagnòstic i terapèutic, i preveu un espai per posar en comú dubtes i reflexions.

FORMACIÓ

Quan? Dimecres 21 de setembre de 2022, de 15 h a 19:30 h.

Control d’assistència: L’organització posarà a disposició dels professionals susceptibles d’obtenir l’acreditació els mitjans necessaris per validar l’assistència.

ACTIVITAT Pendent d’acreditar

Activitat pendent d’acreditar pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i la Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud.

Requisits

Assistència 100%

Avaluació final de la jornada




          



   Benvinguda Institucional

Dr. Ignasi Carrasco, director de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut.
Dr. Vicente Plaza, cap de Servei de Pneumolgia, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, director de la Catedra Inspira‑UAB i director de la
Barcelona Research Network.
Sra. Iolanda Arbiol, directora de la Plataforma Malalties Minoritàries, Institut Català de la Salut.



    Rutes assistencials de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica

Presenten i moderen:
Dr. Diego Castillo, cap de la Unitat de Malalties Pulmonars Intersticials Difuses del Servei de Pneumologia, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Dr. Ignasi Carrasco, director de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut.
Debaten:
Dr. Vicente Plaza, cap de Servei de Pneumolgia, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, director de la Catedra Inspira‑UAB i director de la Barcelona Research Network.
Dra. Maria Molina, coordinadora de la Unitat de Malalties Pulmonars Intersticials Difuses del Servei de Pneumologia, Hospital Universitari de Bellvitge.
Sra. Yolanda Fernández, presidenta de l’Associació Catalana de Pacients amb Malaltia Respiratòria Avançada i Transplantament Pulmonar(AIRE).
Dr. Oriol Sibila, cap de servei de Pneumologia, Hospital Clínic de Barcelona.
Dra. Maria Queralt Gorgas, directora clínica del servei de Farmàcia de Hospital Universitari de Vall d’Hebron.
Dra. Rita Reig, tècnica del Programa de Malalties Minoritàries de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut).

 

    Abordatge Multidisciplinar en Malalties Minoritàries Respiratòries

Presenten i moderen
Dra. Amalia Moreno, responsable de la Unitat de Fibrosi Pulmonar Idiopàtica del Servei de Pneumologia, Hospital Parc Taulí.
Sr. Andreu Clapés, afectat de FPI i membre de l’associació AIRE.
Debaten:
Dra. Amalia Moreno, responsable de la Unitat de Fibrosi PulmonarIdiopàtica del Servei de Pneumologia, Hospital Parc Taulí.
Dra. Karina Portillo, de la Unitat de Fibrosis Pulmonar, Hospital Germans Trias i Pujol.
Dra. Sara Rodoreda, adjunta a Direcció Assistencial d’Atenció Primà ria i a la Comunitat de l’Institut Català de la Salut.
Sra. Anna Alonso, infermera gestora de casos, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Sra. Anna Balañá, fisioterapeuta del Servei de Pneumologia, Hospital del Mar.
Dr. Albert Jauregui, cap de Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar, Hospital Universitari Vall d’Hebron.
Sra. Barbara Romano, nutricionista, Hospital Clínic de Barcelona.

 


 



Website Security Test